Jan D. Oker-Blom

Terassiongelmat ratkaistaan hyvällä kaupunkisuunnittelulla

HS 2010-12-17

Juha Ropponen ei pidä hyvänä, että terassien aukioloaikoja pidennetään (HS 22.10). Olin asiasta samaa mieltä kaupunginhallituksessa 15.11, mutta kantani jäi vähemmistöön ja enemmistön päätöksellä kaupunki nyt selvittää terassien aukiolon pidentämistä.

Tärkeää on sijoittaa ravintolaterassit niin, ettei niistä ole asukkaille häiriötä. Helsingin kaupunkisuunnittelulla voi ohjata terassit sellaisille viihtyisille alueille, missä ne voivat toimia aamuyölläkin. Asia voidaan ottaa huomioon kaavoituksessa ja toimilupia myönnettäessä. Kaupunki voi myös vuokrata sopivia kiinteistöjä tai liiketiloja ravintoloitsijoille. Ravintolaketjuilla ja -yrittäjillä on myös vastuu huomioida muut kuin omat asiakkaat, ja se on heidän etujen mukaista pitkässä juoksussa.

Ravintolaterassit elävöittävät toki kaupunkia. Ne ovat tärkeitä myös matkailun näkökulmasta. Erinomaisia paikkoja uusille terasseille ovat rannat, esimerkiksi Katajanokalla, mihin design-hotelli piti tulla. Ilta-aurinko osuu rannalle samalla tavoin kuin Kööpenhaminan suositulle Nyhavnin terassialueelle. Eikä liian lähellä ole asuntoja.

Kaupunkisuunnittelu pitää ottaa käyttöönsä yksinkertaisen työkalun, harpin. Missä on terasseille sopivia alueita yli 50 metrin säteellä lähimmästä kodista? Niitä on lisäksi etsittävä erityisesti liikennevirtojen ääreltä, kauniiden rantojen tuntumasta tai muuten vain hyviltä paikoilta ravintolatoimintaa ajatellen. Sellaisiin paikkoihin voidaan terassit keskittää ja mahdollisesti ajatella joidenkin terassien aukioloaikojen pidentämistä.

Jan D. Oker-Blom, RKP
Helsingin kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen
HOK-Elannon hallintoneuvoston jäsen