Jan D. Oker-Blom

Paremmat edellytykset yrittäjille

Suomessa päättäjät eivät arvosta yrittäjyyttä yhtä paljon kuin useimmissa muissa länsimaissa. Lainsäädäntömme on luotu suuryrityksiä varten eikä tällöin ole ilmeisesti nähty aiheelliseksi luoda erityisehtoja keskisuurille ja pienyrityksille. Nyt olisikin aika parantaa pienyritysten lainsäädännöllisiä ja taloudellisia toimintaedellytyksiä.
Pienyrityksissä on suurin uusien työpaikkojen potentiaali, minkä vuoksi on tärkeää helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia palkata uusia työntekijöitä. Itse olen useasti ehdottanut, että keskisuuri tai pienyritys voisi palkata nuoren (alle 25-vuotias) työntekijän korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi ilman mitään työnantajamaksuja. Tämä palvelisi pienyrittäjien lisäksi nuoria, sillä nuorten työttömyysprosentti on tiettävästi vielä korkeampi kuin koko kansan. Toimenpiteestä olisi valtiollekin hyötyä, koska useampi nuori tienaisi rahaa ja maksaisi veroja työstä, joka muuten jäisi tekemättä tai jonka yrittäjä itse tekisi ylityönä. Mitä järkeä on siinä, että palkkaaminen on tehty niin hankalaksi, että osa melkein tappaa itsensä työllä, kun toiset kulkevat työttöminä? Työvoiman palkkauksen ja irtisanomisen pitää olla halvempaa ja helpompaa.

Keskeinen ongelma aloitteleville yrittäjille on myös rahoitus. Hyvin harvalla on varaa sijoittaa yrityksen perustamiseen vaadittavat rahat. Hyvä liikeidea jääkin liian usein toteutumatta, kun riskirahoitusta ei löydy. Valtiolla on ennestään kanavia, joiden kautta rahaa lainataan aloitteleville yrittäjille. Nyt olisi aika suunnata entistä enemmän rahaa sinne, jotta mahdollisimman moni yrityksen perustaja saisi rahoitusta kohtuulliseen hintaan valtiolta. Esimerkiksi Finnveran voimaa on lisättävä. Myöskään sitä vaihtoehtoa, että valtio ostaisi vähemmistöosuuden yrityksestä ja näin ollen ottaisi osan riskistä (ja mahdollisesta voitosta), ei saisi sulkea pois. Mutta valtio hyötyy ennen kaikkea työllisyyden parantamisesta.

Yrittämisen tukeminen on mielestäni ainoa tapa, jolla työttömyyttä voidaan tuntuvasti alentaa pitkällä tähtäimellä tässä maassa. Yrityksien määrä ja etenkin erilaisten palvelujen tarjonnan määrä on Suomessa niin pieni, että tilaa uusille yrittäjille kyllä löytyy.