Jan D. Oker-Blom

Ilkka: Lipponen löysäilee

Pääkirjoitus, Ilkka 2004-05-31

SDP:n puheenjohtajan Paavo Lipposen EU-vaalipuheet ovat herättäneet kummastusta keskustassa ja RKP:ssa. Vaaliavauksessaan SDP julisti, että ääni sosialidemokraateille vie unionin vaikutusvallan ytimeen. Lipposen mukaan Euroopan parlamentin vaaleissa vaihtoehdot ovat sosialistit ja konservatiivit, Suomessa SDP ja kokoomus. Lipposen mukaan muut Suomessa annetut äänet ovat käytännössä vallattomia. Lipposen puheet ovat perättömiä. Eduskunnan puhemieheltä on jäänyt ilmeisesti huomaamatta, että tällä hetkellä vaikutusvaltaisin parlamenttiryhmä on liberaalit. EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi ja Euroopan parlamentin puhemies Pat Cox ovat molemmat liberaaleja. RKP:n varapuheenjohtaja Jan D. Oker-Blom letkauttikin Lipposelle, että komission puheenjohtajaksi pyrkivältä odottaisi parempaa Eurooppa-tietämystä.

Vaalipuheet ovat toki aina vaalipuheita, mutta arvovaltaiselta taholta annetut tosiasioita vastaamattomat lausunnot antavat äänestäjille murheellisen kuvan politiikan moraalista.

SDP:n ja Lipposen löysiin puheisiin on tosin totuttu, esimerkkinä eduskuntavaalien alla annettu ilmoitus elintarvikeviraston tulosta Suomeen. SDP on rakentanut EU-vaalikampanjansa Lipposen komission puheenjohtajuushaaveiden ympärille. Hanke on menossa kiville. Yksi vahva puheenjohtajaehdokas on Lipposen vallattomaksi porukaksi leimaaman liberaaliryhmän Pat Cox. Tämäkö on syynä Lipposen myrkyllisiin lausuntoihin?