Jan D. Oker-Blom

Korkeaa ja kaunista rakentamista

HS 2009-12-05

Olen samaa mieltä arkkitehti Kosti Kurosen kanssa siitä, että Helsinkiin tarvitaan urbaania eli korkeaa rakentamista, joka tehostaa asukastiheyttä keskeisillä alueilla. Tosin voi olla haastavaa tehdä siitä kaunista, mutta yrittää täytyy. Sellainen alue on työn alla oleva keski-Pasila. Uskon, että siitä tulee hyvä ja tätä kaupunkia täydentävä kaupunginosa.

Vielä tärkeämpää on kuitenkin rakentaa sellaista, josta helsinkiläiset pitävät eniten. Tutkimuksen mukaan Huvilakatu Ullanlinnassa on Helsingin kaunein katu ja olen vakuuttunut, että vanha Eira ja tietyt muut jugend-alueet ovat helsinkiläisten mielestä erityisen suojelun tarpeessa. Niiden viereen ei sovi rakentaa massiiviisia moderneja lasitorneja.

Olisi suorastaan erinomaista, jos voisimme rakentaa yhtä hienoa kuten 100 vuotta sitten, mutta kuulemma pitää rakentaa ”aikakauden mukaista”. Kysymys kuuluu, onko esteenä kustannukset vai liian rajallinen osaaminen tai tahtotila? Lieneekö niin, että arkkitehdeillä ja tavallisilla asukkailla on erilainen näkemys siitä, miten rakennetaan kauniisti? Tällaista olen ollut huomaavinani.

Jan D. Oker-Blom
Helsingin kaupunginhallituksen jäsen, Ullanlinna