Jan D. Oker-Blom

Lapin Kansa

Dagens stora nyhet blev tydligen att den till ny chefredaktör valda på Lapin Kansa fick sparken. Att det blev en så stor nyhet som det blev är kanske ändå en överdrift (såg det ikväll på samtliga nyhetskanaler och tyckte t.ex. att den var irrelevant att fråga Björn Wahlroos om saken bara för att Sampo äger Alma Medias aktier). Någon gräns skall det finnas för journalisternas iver också då det gäller en journalist.

Hennes egen version är att hon fick sparken då det gick upp för Alma Medias ledning att hon är lesbisk och lever med en kvinna. Det är naturligtvis helt oacceptabelt och rentav chockerande. Alma Medias svar på anklagelserna var att orsaken inte var den, utan att hon undanlåtit att i anställningsintervjun berätta att hennes partner ställer upp i kommunalvalet (d.v.s. är politiskt aktiv). Den orsaken var minnsann inte mycket bättre, skall det verkligen hindra henne från att vara tillräckligt objektiv, dessutom i en annan del av landet?