Jan D. Oker-Blom

Sibbo efter Bilbao

Tillbaka igen efter stadsstyrelsens resa till Bilbao senaste vecka är det kanske på plats med en kort reflektion över det största kommunalpolitiska beslutet som skedde under tiden och förövrigt på länge om inte rentav någonsin – d.v.s. annekteringen av Sibbos sydvästra hörn.

Det kom inte som en överraskning, tvärtom var innehållet i regeringens beslut vad de flesta hade väntat sig – om dock inte önskat. Stadsstyrelsen i Helsingfors firade sin seger (dock utan mig) och Sibbo började tala om nästa steg i kampen. Min uppfattning är tyvärr den att både slaget och kriget är förlorat. HFD kommer knappast att ha en annan uppfattning. Av den enkla orsaken tror jag att det nu skulle vara klokast att både i Sibbo och Helsingfors göra sitt bästa för en så ändamålsenlig planering som möjligt. Det omoraliska och juridiskt tvetydiga beslutet kommer alltid att vara Helsingfors till last och Sibbos sköld glänser bara mer av att nu agera som en god förlorare.