Jan D. Oker-Blom

Autoverotus uusiksi

Lehdistötiedote 19.2.2007

Julkaisuvapaa heti

RKP:n varapuheenjohtaja Oker-Blom: Autoille progressiivinen ilmastovero!

RKP:n ehdokas Uudellamaalla Jan D. Oker-Blom esittää uusille henkilöautoille progressiivista ilmastoveroa päästöjen mukaan. Ilmastovero hankintahinnassa saa nousta nelinkertaiseksi, kun auton ominaispäästöt kohoavat kaksinkertaisiksi esimerkiksi 120:stä 240 grammaan hiilidioksidia kilometrillä. Oker-Blom ei kuitenkaan kannata EU:n eteläisten jäsenmaiden ajatusta päästörajasta, joka merkitsisi käytännössä suurten autojen kieltolakia.

Ilmastopolitiikassa puheet eivät riitä vaan tarvitaan nopeasti myös poliittisia aloitteita ja ratkaisuja.

Oker-Blom perustelee ehdotusta ulkoisten ympäristövaikutusten huomioon ottamisella. Iso ja painava auto vie pysäköintitilaa, kuluttaa valmistusmateriaaleja, rasittaa tienpintaa ja peittää muiden näkymää vähäpäästöistä pikkuautoa enemmän. Peltikolarin vaara kasvaa auton ulkomittojen myötä ja kolarien kustannukset siirtyvät kaikkien autojen ja moottoripyörien vakuutusmaksuihin. Koska autoista tulee yhteiskunnalle muutakin rasitusta kuin ilmastohaittaa, on ilmastoveron oltava progressiivinen ja perustua ”aiheuttaja maksaa” -periaatteeseen.

Progressiivinen ilmastovero edistää kestävää kehitystä ja kannustaa uuden ympäristöteknologian kehittämistä ja käyttöönottoa autoteollisuudessa. ”Autoilun verokuormaa ei tarvitse kautta linjan tiukentaa kun päästöjä, kulutusta ja polttoaineen kysyntää näin vähennetään”, sanoi Oker-Blom lauantaina Loviisassa. ”Autoilun osalta voi verotusta samalla myös tietyiltä osin lieventää, esimerkiksi poistamalla dieselautoilta ylimääräisen veron”. Liian kova autoilun verotus saattaa koitua suureksi ongelmaksi kilpailukyvyn turvaamisessa. ”Sujuva liikenne on elintärkeää yritystoiminnan kannalta ja auto on monelle yrittäjälle välttämättömyys etenkin maaseudulla”, totesi Oker-Blom.

Lisätietoja: Jan D. Oker-Blom, 040-5517551

Oker-Blom on valtiotieteiden maisteri, MBA ja ruotsalaisen kansanpuolueen varapuheenjohtaja.