Jan D. Oker-Blom

Ruuhka-aikaan on taksin saanti kiven alla

HS 2006-12-03

Suomen Taksiliiton äskettäin teettämän tutkimuksen mukaan 96 prosenttia vastaajista sanoi olevansa melko tai erittäin tyytyväinen takseihin. Toisaalta moni valitti hinnoista, jotka ovat kieltämättä aika kalliit. Mutta se ei ehkä häiritse satunnaisesti taksilla ajavia.

Minäkin luotan takseihin ja pidän hintaa kohtuullisen korkeana, mutta ymmärrän, ettei kaikkea voi saada, joten olen valmis maksamaan. Ongelma on siinä, ettei taksia saa silloin kun sitä todella tarvitsisi. Tilanne on aivan kestämätön viikonloppuiltoina sekä usein myös ruuhka-aikana Helsingin keskustassa. Jos kysyntää ja maksuvalmiutta riittää, luulisi olevan myös tarjontaa, eikö se ole yksi niitä talousteorian perussääntöjä? Jokin on pielessä, kun markkinat eivät toimi.

Ongelma on luonnollisesti viranomaisten sääntely, jota tukevat myös nykyiset alalla toimivat, jotka pelkäävät kovempaa kilpailua. Minun on vaikeaa ymmärtää, miksi lupapolitiikka olisi ainoa keino taata laadukkaat taksit. Taksikurssin suorittamista sekä muita vaatimuksia voi ylläpitää ilman lupajärjestelmääkin. Kiinteistövälittäjiltä, pörssimeklareilta, sähkömiehiltä ja monilta muilta ammatinharjoittajilta vaaditaan tietynlaista alan kurssia muttei rajoiteta alalle haluavien määrää, enkä ole huomannut kenenkään valittavan siitä.

Markkinat toimivat kysynnän perusteella ja kysynnän kasvun seuraus on hinnan nousu. Olen melko varma, että aika moni lumimyrskyssä jonottava mielellään maksaisi vähän enemmänkin kunhan saisi taksin. Epätasainen kysyntä on tyydytettävissä kuten se tyydytetään monella muullakin alalla.

Jan D. Oker-Blom
Helsinki