Jan D. Oker-Blom

Rikolliset vastuuseen

Meidän on tehokkaammin saatava rikolliset vastaamaan teoistaan. Parikymmentätuhatta etsintäkuulutettua ovat kadoksissa ja määrä on niin suuri, että poliisipartiot törmäävät etsintäkuulutettuihin sattumalta lähes päivittäin. Yksi syy tähän huonoon tilanteeseen on ilmiselvä – meillä ei ole tarpeeksi poliiseja. Suomessa on vähemmän poliiseja suhteessa asukasmäärään kuin missään muussa EU-maassa. Poliisien keskipalkka on selvästi alhaisempi kuin muissa pohjoismaissa, joten poliisin ammatti ei jaksa kiinnostaa monia. Suomeen pitää saada enemmän poliiseja ja poliisien pitää saada enemmän palkkaa. Uskon, että lisäpoliisien palkkaaminen maksaisi itse itseään, kun entistä enemmän rikoksia saataisiin ennaltaehkäistyä ja selvitettyä. Rikolliset pitää saada kiinni ja etenkin rikolliset, jotka toistuvasti syyllistyvät rikoksiin, olisi saatava vastaamaan teoistaan. Valitettava tosiasia kuitenkin on, ettei kaikkia poliisin tietoon tulleita rikoksia edes tutkita.

Rangaistusten ankaruutta merkittävämmin käyttäytymiseen vaikuttaa se todennäköisyys, jolla rikoksentekijä tulee saamaan teostaan rangaistuksen. Tärkein asia on siis tehokkaampi valvonta. Vaikka rangaistuksen ankaruus ei olennaisesti vaikuttaisi rikollisten käyttäytymiseen, niin näen kuitenkin ongelmana, että ankaria rangaistusvaihtoehtoja ei juuri ole. Esimerkiksi yhdyskuntapalvelu on ehdottoman vankeusrangaistuksen sijasta annettava rangaistus, mutta se käsittää enintään vain 200 tuntia säännöllistä, palkatonta työtä. Sen lisäksi yhdyskuntapalvelua saa vain yhden tunnin verran yhden vankeuspäivän sijasta. Se on mielestäni aivan liian vähän. Toisenkin työn ohella pitäisi olla mahdollista tehdä ainakin pari tuntia yhdyskuntapalvelua päivässä ja vankeuspäivän sijaan voisi saada ainakin neljä tuntia yhdyskuntapalvelua. Enimmäismäärä saisi olla vaikka viisinkertainen, eli 1000 tuntia.

Jan D. Oker-Blom
Rkp:n varapuheenjohtaja