Jan D. Oker-Blom

Rimliga lägenheter

QUO VADIS SFV?
Den första frågan jag ställer mig är: Varför skulle Johan Aura behöva eller ens vilja bo i en nästan 300 kvadratmeter stor lägenhet? Han har varken familj (åtminstone barn) eller representationsplikter i sitt hem. Endast någon som har råd med allt skulle satsa så mycket på sitt boende. Men det är ju en annan sak när förmånens värde inte motsvarar det riktiga värdet… Undrar hur Aura med sin bakgrund som gymnastiklärare, och som i sitt nuvarande chefsjobb arbetar med verksamheter och människor som är relativt lågt avlönade ens tänker på att bo så?
I och för sig tycker jag att löner nog får vara höga och människor gärna för min del får leva extravagant – om det är frågan om privata pengar och belöningarna är i vettig proportion till företaget.
Tyvärr är SFV:s balans bara cirka 100 miljoner euro och beviljade bidrag och stipendier cirka 3 miljoner euro per år. I ljuset av det är en 3,5 miljoner euros tjänstebostad plus en hög lön orimligt.
Eftersom det handlar om en allmännyttig verksamhet där man inte har operativa intäkter utan lever på avkastningen av pengar som välmenande människor donerat och organisationen dessutom har sparat och skurit ned i flera år är enda alternativet att backa. Det kan annars påverka trovärdigheten och framtiden för hela det finlandssvenska kulturkapitalet.