Jan D. Oker-Blom

Stadsdirektör / Kaupunginjohtaja

Tal på Nyländsk Afton

Mina damer och herrar, Unga och äldre nylänningar, Vänner av kultur och UF-rörelsen!

 

Så trevligt att se Nyländsk Afton här i Lovisa! Kultur, framtidstro och företagsamhet är element som kommer att ingå i mina planer för Lovisa när jag inom kort tillträder som ny stadsdirektör. Ungdomen är framtiden – per definition. Men det är klokt att se ungdom i ett bredare perspektiv, nämligen ung till sinnet. Ge aldrig upp dina drömmar om framtiden, det är inte för sent. Men vad är kultur? Ordet kultur kommer från latinets cultura betyder ungefär bearbetning men även hänvisar till bildning. I sin vidaste betydelse är kultur all mänsklig aktivitet, men främst två betydelser: Andlig (konstnärlig) samt socialt överförda levnadsmönster. Organisationer som Nylands Svenska Ungdomsförbund bär ett ansvar i att värna om våra traditioner, vår svenskbygd och nyländska kultur.

 

Ett besök på Lurens hör till min familjs sommartraditioner. I sommar var min familj in corpore på Sällskapsresan där jag speciellt gillade Tage Fredrikssons egenskaper i sin roll som ”östnylänning” – slagkraftig, social, generös och positiv. Det är så jag känner igen Lovisaborna och det är egenskaper som jag hoppas – och tror – att NSU kan bidra till att stärka hos alla som är med i verksamheten. Det lönar sig alltså att vara med i sin lokala ungdomsförening. Speciellt om du inte har förmånen att vara Lovisabo…!

 

I år firar vi Finlands 100 års jubileum som självständig nation, men Lovisa med sina 272 år och den 129 år gamla finlandssvenska ungdomsrörelsen samt det 112-åriga NSU är äldre än så. Det är sätt och vis beskrivande att de är äldre. För att Finland skulle kunna bli en självständig stat måste det naturligtvis först finnas såväl bosättning som kultur, människor som var verksamma tillsammans kring egna värderingar, språk och traditioner. Liksom själva Finland har allt i Finland förändrats unders årens lopp och det är i mitt tycke samtidigt både utmaningen och möjligheten i det vi gör. Kommer utvecklingen att stöda ungdomsverksamhet framöver? Jag tror att så generella värden och så goda värderingar som de vi finner i ungdomsverksamheten kommer alltid att ha utrymme. Frågan är snarare hur man finner och bibehåller en nisch tillräckligt intressant och ovanlig för att inte bli i fötterna på konkurrerande sysselsättningar som det finns så mycket av. Och att med sin egen verksamhet och sin egen profil våga ta ställning för vad som är viktigt i vårt samhälle.

 

Ikväll skall vi få njuta av amatörteater, sång och mat och dryck – näring för själ och kropp. Tack till arrangörerna Östra Nylands Ungdomsförbund och Nylands Svenska Ungdomsförbund samt till alla frivilliga och aktiva. Och tack på förhand för den underhållning som komma skall.

 

Med dessa ord vill jag önska alla en riktigt gemytlig Nyländsk Afton i Lovisa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *