Jan D. Oker-Blom

Stadsdirektör / Kaupunginjohtaja

Inget borgmästarval

Det är kommunalval den 9 april. Men i motsats till vad vissa verkar tro röstar helsingforsarna inte på borgmästare och till borgmästare väljs inte den som får flest personliga röster eller nödvändigtvis ens den vars parti blir störst. Fullmäktige väljer borgmästare precis som vi tidigare valt stadsdirektör. Den huvudsakligen skillnaden mot det gamla systemet är att borgmästaren nu väljs bland de valda fullmäktigeledamöterna. Samt förstås att borgmästaren blir en mer politisk ledare som även agerar ordförande för stadsstyrelsen och vars mandatperiod är fullmäktiges fyra år.

Vi har inte gått in för något direkt val av borgmästare, utan fullmäktige har makten att välja. Det gäller alltså att rösta på den kandidat man tror att har de bästa förutsättningarna att rösta om borgmästare samt hundratals om inte tusentals andra frågor under kommande fyra år. Det är möjligt att det blir ett enhälligt val, sannolikt i så fall som en del av ett paket där de flesta nyckelpositionerna inom staden besätts. Om inte, så tänker jag på basen av de kandidater vi nu har och som det ser ut idag, rösta på Jan Vapaavuori.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *